העשירים (2018)
הספר הזה מספר על שורשיה הפחות מוכרים של הציונות: הגיבורים הם לא חלוצים סוציאליסטים שהגיעו ממזרח אירופה אלא סוחרים, תעשיינים ופוליטיקאים מפוכחים, שחיו בגרמניה ובאנגליה והגיעו שם למרום החברה. הספר כתוב בצורת סידרה של תמונות בזמן הווה, ללא כל דברי פרשנות. הוא מבהיר בצורה מוחשית מדוע העם היהודי זכאי וראוי למדינה. הוא מספר על חמישה דורות של אנשים שאפתנים וחסרי סבלנות, שמצטיינים ביכולת להפיק דברי ערך מחומרי פסולת. זוהי כרוניקה משפחתית שמתחילה בשלהי המאה ה-18 בפולין ומסתיימת ב 1948, עם קרב טירה הכושל והכרזת העצמאות. הספר עשיר באירועים, וחלקים ניכרים ממנו מבוססים על מקורות שלא נחקרו עד כה (כגון הארכיון לתיעוד בעל-פה של המרכז למדעי היהדות באוניברסיטה העברית, שם שמורות עדויות של מי שהיו מעורבים ברכישת אדמות בתקופת המנדט). מהספר הזה אפשר להפיק סידרת טלוויזיה או קורס בתולדות עם ישראל והציונות. הספר הוא בן שלושה חלקים: גרמניה, אנגליה, ארץ-ישראל.
חלק א: מפולין לגרמניה
פולין. את מאיר בן השלוש עשרה משיאים לבסיה ב"נישואי בהלה", כדי שלא יגויס לצבא. מאיר עובד בשוק הדגים ונמשך אל יוכה המבוגרת ומשכילה ממנו. הוא הופך אב לבת, אך בסיה מתה ממחלה כשאלקה בת שלושה שבועות. שנים לאחר מכן, כשהשדכן בא להתעניין באלקה, מאיר משתדך ליוכה וחי אתה באושר. היא יולדת את יצחק. עלילת דם גורמת למשפחה להגר לכפר טרנדלבורג ליד קאסל בפרוסיה, שם הופך יצחק לרוכל בחפצים משומשים. הוא משוטט בכפרים ופוגש באחים גרים שאוספים סיפורי עם מאישה מקומית, ביניהם סיפורים אנטישמיים מובהקים. הוא פוגש רוכל מקומי שמספר לו על החלוקה של פרוסיה ל"מדינות" מקומיות של רוכלים יהודים. כיבוש נפוליאון מעניק זכויות שוות ליהודי פרוסיה. יצחק מגויס לצבא נפוליאון ונהרג. יוכה נתקפת דיכאון ומתה משברון לב. מאיר נקלע לבית מרזח של בירה ושומע על הלכי הרוח הלאומניים ועל שנאת היהודית לאחר השחרור מכיבוש נפוליאון. הרטה האלמנה מציעה לו נישואין. הוא מגיע לקאסל ביום הכיפורים, עובר בדרך בבית הקברות ומגיע לבית המרחץ. הוא מוזמן לאכול ארוחה מפסקת בבית סוחר הבדים העשיר אברהם לוינסון, ומכיר את אשתו, את בנו ואת שלוש בנותיו. הוא מתפלל בבית הכנסת של קאסל בערב יום הכיפורים וחוזר לביתו כדי לגלות שנעשה בו פוגרום. בגיל 60 הוא נושא לאישה את הרטה, אשתו השלישית, מתוך שאיפה לבן שיגיד עליו "קדיש". הרטה יולדת את אלברט, שבגיל צעיר מתחיל לעזור לאביו בממכר חפצים ישנים. אלברט ממשיך בעבודה זו לאחר שאביו נפטר. הוא מגיע לבית המסחר של לוינסון בקאסל ומקבל הצעה להיות שם שוליה. לאחר כמה שנים של עבודה שם הוא נושא לאישה את אחת הבנות, הנרייטה. אחותה יוהנה מאוכזבת. היא נישאת לאדולף, שגורש מהאוניברסיטה בעקבות סכסוך עם סטודנט לא יהודי ופתח מעבדה להכספת כלים. אלברט והנרייטה נוסעים למרחצאות וחשים ביחס המבזה של עשירי פרוסיה ליהודים. אלברט מקבל מאהרון, בנו של אברהם, את ניהול החנות. הנרייטה יולדת את גוטהולד, שזוכה להשכלה בבית ספר גרמני, סופג הלכי רוח ליברליים-מהפכניים, ומגיע ללמוד כימיה באוניברסיטת היידלברג. כאן הוא מסתבך בדו קרב ובפרשת אהבה עם סטודנטית לא יהודייה. הוא יוצא עם חבריו לציד חזירי יער. הוא חש ניכור באוניברסיטה בגלל הדגש על מדע תיאורטי, בעוד שהוא מעוניין במדע יישומי. הוא מתאהב באחייניתו הצעירה מאד פרידה, בתה של יוהנה. הם מנהלים חליפת מכתבים סודית שנחשפת על ידי האם. בסופו של דבר הם נישאים. גוטהולד נכנס לשותפות עם דודו, אביה של פרידה ומגיע להישגים מרשימים בזכות המצאות של חומרים חדשים. הוא מקבל הזמנות מבתי עסק שונים, גם בהולנד. הוא נוסע לתערוכה בינלאומית של אמנות ומדע בלונדון, וכשהוא חוזר הוא מחליט להגר לאנגליה. פרידה בהריון.
חלק ב: אנגליה
באנגליה הם מתיישבים באזור וויילס. גוטהולד מקים כאן בתי חרושת המפיקים אמוניה מתוצרי לוואי שקודם לכן זיהמו את הסביבה. לוקח לו זמן להסתדר עם הפועלים המקומיים ולעמוד על הרגליים מבחינה כלכלית, אך לאחר אסונות ותקלות הוא הופך לאיל הון. פרידה יולדת את רוברט. גוטהולד מחליט לא למול אותו. הם נוטשים כמעט לגמרי את מנהגי היהדות. גוטהולד זוכה לכבוד באנגליה בזכות הישגיו כמדען-תעשיין. רוברט נשלח ללמוד כימיה בקיימברידג', אך לא עומד בבחינות, ומחליט לעבור ללימוד משפטים, בשאיפה להיכנס לחיים הפוליטיים. הוא לומד באדינבורו ומשלים את התואר באנגליה. הוא נושא לאישה את ויאולט, בת למשפחה שאבותיה הגיעו לאנגליה כפליטים הוגנוטיים. החתונה בכנסייה. ויאולט יולדת את אווה ואת הנרי.הוא נעשה יד ימינו של לויד ג'ורג' ומציג את מועמדותו כנציג המלגה הליברלית באזור מגוריו. הוא הופך לחבר פרלמנט ובה בשעה ממשיך להיות מעורב בעסקי אביו. הוא נחשב לאיש העשיר ביותר באנגליה. המשפחה עוברת ללונדון. ויאולט מסייעת לרוברט בקידומו הפוליטי ומנהלת אירועים חברתיים יוקרתיים ו"דקדנטיים". במלחמת העולם הראשונה רוברט נקלע לאווירה של שנאת זרים שהולכת ומתעבה באנגליה. אנרי מתגייס לצבא אלנבי, מגיע לגליפולי ונפצע שם, אחר כך מגיע לפלשתינה. רוברט מתוודע לחיים וייצמן במסגרת עבודה משותפת עבור משרד המלחמה בייצור חומרי לוחמה כימיים. הוא נעשה מעורב בהצהרת בלפור. בתו אווה מתאהבת בג'ראלד מונטגיו, שאביו הוא חבר פרלמנט ושר המשפטים, הברון היהודי הראשון באנגליה, אחד מהמתנגדים היהודים להצהרת בלפור.
רוברט מחליט לעבור מהליברלים לשמרנים. הוא מקבל תואר "לורד". ג'ראלד נלחם בפלנדריה ואווה שותפה עם אימה בטיפול בפצועי המלחמה. אווה יולדת את מיכאל. הנרי חוזר הביתה ומסתבך בפרשת אהבה עם גוון, שחקנית ובמאית. היא מנהלת חיי אהבה כפולים עם הנרי ועם קנאאן, סופר, הרפתקן וחולה עצבים. הנרי מחליט להשתקע בפלשתינה. גוון נשארת בינתיים באנגליה. היא יולדת את ג'וליאן.
חלק ג: ארץ ישראל
רוברט מתחיל להיות מעורב בפעילות ציונית מתוך עמדה כלכלית, המדגישה את חשיבות היוזמה הפרטית ומתנגדת לכלכלה שיתופית. הוא משתתף בישיבות של ועדות הדנות בגבולות הארץ ובעתיקה הכלכלי. הוא מחליט לתרום סכומים נכבדים לקרן הקיימת. הוא מתוודע אל התהליכים המסובכים של רכישת אדמות בארץ ישראל. אלנבי מגיע לארץ ופוגש את פקידות הממשל הבריטי, שברובה התנגדה להצהרת בלפור. רוברט מגיע לביקור בארץ ופוגש את הנרי כאשר פורצות מהומות 1921. הנרי וחברו ברזאני מסיירים באזור עמק בית שאן בתקווה למצוא שטח אדמה שיוכלו לקבל כחיילים משוחררים. ברזאני מספר להנרי את תולדות משפחתו. פוגשים טמפלרים וערבים מקומיים. רוברט קונה שטחי אדמה בשרון שבהם ניטעים פרדסים. במקום מוקם היישוב "גבעת היימשטאט", שתושביו עובדים בפרדסים ומטפחים משק עזר ליד הבית. שוב ושוב נעקרים שתילי פרדסים ונשדדות גדרות. השמירה הפעילה של ברזאני וסוסתו שולה. גוון מצטרפת אל הנרי והם גרים בחיפה. נולד להם בן נוסף, אילן. הנרי נעשה מושל אזור טול כארם. הוא מעורב באונס ורצח של שני נערים יהודים על ידי מוכרי אבטיחים מקומיים. רוברט מגיע לביקור בארץ. נפגש עם רוטנברג, מגיע אתו לטבריה. מתוודע לאופן שבו מתנהלים העניינים בין יהודים לערבים. משתתפים ב"סולחה". פרעות 1929. ג'ראלד נשלח לארץ כחבר ועדת חקירה. התרשמותו מהארץ. הוא נפגש עם שני הרבנים הראשיים ועם המופתי. הנרי משתתף בחנוכת מלון פאלאס ופוגש שם את המופתי ואת הקבלנים היהודים שבנו את המלון. הדי מלחמת העולם השנייה גורמים להנרי לנפץ בקבוקי יין גרמני ששמר במרתף. היחסים בין הנרי למזכיר המושב בן-ציוני. תפקידו של שריף שאנטי ברכישת אדמות. מכת ארבה יוצרת שיתוף פעולה זמני בין יהודים לערבים. בשני בצדדים אוגרים נשק והמתח גובר. מגיעים פליטים מאירופה. הנרי עובר לגור בגבעת היימשטאט, בוילה מפוארת. תימנים מקימים יישוב ליד גבעת היימשטאט. אילן משתתף בהבאת פליטים לחופי הארץ. שריף שאנטי מתאהב בנערה מעליית הנוער שגרה בבית מזכיר המושב והיא הולכת אחריו. ה-29 בנובמבר 1947. קרב טירה הכושל ותוצאותיו הנוראות. הכרזת העצמאות נקלטת ברדיו במלון וולדרוף אסטוריה, שם שוכב חיים וייצמן לאחר ניתוח עיניים. אשתו ורה קורעת שמלת פסים כחולים, מכינה דגל ודורשת להניף אותו על גג המלון.
מודעה על השקת הספר ב"צוותא" תל-אביב
רשימת ביקורת של עמוס לויתן ב"עתון 77"